De Belastingdienst hield begin oktober 2021 een peiling onder startende en kleine ondernemers. Hieruit blijkt dat bijna 4 op de 10 startende ondernemers een herinnering nodig heeft voor het doen van btw-aangifte. Een kwart van de ondernemers geeft aan dat ze de afgelopen 3 jaar wel eens te laat waren met de btw-aangifte.
Als je de aangifte of betaling uitstelt, is de kans groter dat je het vergeet en te laat bent. Bij een te late aangifte of betaling ontvangen ondernemers een boete. Dat is zonde.
5 tips die helpen een goede en efficiënte btw-aangifte te doen:
- U moet op tijd beginnen met de btw-aangifte én altijd aangifte doen, ook als u in het afgelopen kwartaal geen omzet heeft gehad. Heeft u onlangs een brief ontvangen voor btw-vrijstelling (KOR) dan moet u nagaan of u nog wel btw-aangifte moet doen over het 3e kwartaal.
- U moet geld reserveren om de verschuldigde btw meteen te betalen na het doen van de btw-aangifte (of de betaling- meteen na het doen van de btw-aangifte – inplannen via internetbankieren).
- Bent u iets vergeten, vraag ons naar de mogelijkheden die er zijn. Is de correctie € 1000,- of minder? Dan mag u dit opgeven in de aangifte over het 4e kwartaal. Als het bedrag hoger is, dan moet u een suppletie-omzetbelasting indienen.
- Noteer deadlines voor de komende btw-aangiften in uw agenda, en stel een paar dagen van te voren een herinnering in. Dit kunt u ook toepassen op de maand- of jaaraangifte.
Bijzonder uitstel van betaling
Maakte u eerder gebruik van bijzonder uitstel van betalen door corona? Dit uitstel geldt niet meer voor de betaling van het 3e kwartaal. Heeft u nog steeds betalingsproblemen in verband met corona, kijk dan op belastingdienst.nl/corona.
Let op
U mag per aangiftetijdvak maar 1 btw-aangifte indienen, ook al is dat met sommige boekhoudpakketten vaker mogelijk. U moet dus goed controleren of u niet vergeten bent voor u de btw-aangifte indient.
[wpforms id=”77″]
No responses yet