Als fiscaal partners kun je bepaalde inkomsten en aftrekposten op de voordeligste manier verdelen bij de belastingaangifte. We vertellen je hoe we dat kunnen doen, wat de voor- en nadelen zijn en wanneer je als fiscaal partner aangifte moet doen.

 

Fiscaal partner of niet?

  • Je bent fiscaal partner als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, zelfs als je niet samenwoont.
  • Maar ook als je ongetrouwd samenwoont, ben je elkaars fiscaal partner als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Bijvoorbeeld als je samen een kind hebt.
  • Anders dan je misschien zou verwachten ziet de Belastingdienst samenwoners zonder liefdesrelatie soms ook als fiscale partners. Zelfs ouder en kind (van 27 jaar of ouder) worden soms als elkaars fiscale partner gezien.

 

Het fiscaal partnerschap biedt verschillende voordelen:

  • Aftrekposten kunnen meer opleveren als je ze opgeeft bij de ander.Je krijgt soms meer of hogere heffingskorting(en) als je samen aangifte doet.
  • Je betaalt meestal minder belasting over jullie totale vermogen.

 

Daarnaast kleven er ook nadelen aan fiscaal partnerschap:

  • Sommige aftrekposten zijn lager met een partner of loop je samen helemaal mis.
  • Hypotheekrente aftrekken mag maar voor 1 huis. Bij een huis dat leeg te koop staat, een huis in aanbouw en een stel dat net uit elkaar is, bestaat er in sommige situaties wel recht op aftrek voor 2 huizen.

 

 

Het hele jaar partners?

Heb je maar een deel van het jaar een fiscale partner? Dan mag je vaak kiezen of je tóch het hele jaar fiscale partners wil zijn. Het hangt van veel omstandigheden af of dat slim is. Wil je weten wat gunstiger is? Laat je door ons adviseren.

 

[wpforms id=”77″]

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *